o-ring
De O-ring
 

O-ringen zijn gesloten kringvormige afdichtingen, waarvan de werking berust op de O-ringen vervorming van de doorsnede. O-ringen worden eindloos geproduceerd van elastomeer materialen, zoals NBR, FKM (Viton), EPDM enz., door vulkanisering in matrijzen. De eenvoudige vorm en de betrouwbaarheid van de afdichtingfunctie van O-ringen is geniaal. O-ringen zijn daarom de meest gebruikte afdichting. De economische fabricage en de ongecompliceerde montage maken de O-ringen onovertroffen. De beschrijving van de O-ringen bestaat uit de afmetingen van de binnendiameter en de snoerdikte in mm met de materiaalaanduiding en de hardheid ervan.

O-ringen

 

Werkwijze

De afdichtingfunctie van de O-ringen ontstaat in ingebouwde toestand allereerst door samenpersing tussen twee respectievelijk meerdere elementen. In werking zorgt de druk van het medium voor de vervorming van de O-ringen en hiermee de afdichtingfunctie. Neemt de druk af tot “nul” dan gaat de vervorming ongeveer terug naar de ingebouwde toestand.


 

 

Toepassingsmogelijkheden

Men maakt onderscheid tussen statische afdichtingen bij statische, of dynamische afdichtingen bij bewegende machineonderdelen. Voor inbouwinformatie details klik hier.

 

Toleranties

De basistoleranties van de O-ringen zijn volgens de DIN-norm 3771 en de DIN-norm ISO 3601

Voor tussenmaten wordt de eerstvolgende grotere tolerantie gebruikt. De toleranties met betrekking tot de afmetingen aan de geproduceerde O-ringen zijn afhankelijk van de matrijs, rekening houdend met de krimp van het verwerkte elastomeer. Indien men matrijzen toepast voor compounds waarvoor deze matrijzen eigenlijk niet bestemd zijn moet O-ringen rekening gehouden worden met afwijkende toleranties. De toepassing van matrijzen voor hiervoor niet bedoelde rubbersoorten is in vele gevallen mogelijk, veroorzaakt echter een afwijking van de toleranties ten aanzien van bovenstaande tabel. Het is echter mogelijk de genoemde toleranties te verkleinen door modificatie van het elastomeer en door bijzondere productieprocessen.

 

Afmeting en oppervlakte

De meting van de binnendiameter (d1) wordt bij voorkeur uitgevoerd met behulp van een meetkegel. Bij O-ringen met een binnendiameter groter dan 250 mm is een circometer een toereikend meetmiddel. De kleinere O-Ringen (minder dan 1 mm binnendiameter) worden gemeten onder een microscoop. De O-ring dikte wordt met een schuifmaat gemeten. Afwijkingen ten aanzien van vorm en oppervlakte. Dichtomatik streeft door overleg met klanten en producenten actief naar een perfecte productkwaliteit. De DIN-norn 3771 probeert een balans te vinden tussen een economische fabricage en acceptabele soorten fouten. In deel 4 beschrijft de DIN-norm 3771 soorten fouten en onderscheidt toelaatbare afwijkingen ten aanzien van vorm en oppervlakte volgens de kenmerken N en S. Het verschil van beide soorten bestaat uit de grootte van de toelaatbare afwijkingen. De kwaliteitsnormen van Dichtomatik voor standaard O-ringen zijn gelijk aan de DIN-norn 3771- 4 kenmerk N. Ook afwijkende technische specificaties zijn mogelijk.

 

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Oliekeerringen